Olet täällä

Ajo-opetuslupa

Ajo-opetuslupa mahdollistaa ajokortin hankkimisen autokouluopetusta edullisemmin.
Ajo-opetuslupa b-luokassa myönnetään kahdeksi vuodeksi. Ajo-opetuslupaa voi hakea vuotta aikaisemmin kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Opetusluvalla opettaminen vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä koska esim. opetusautoon pitää asentaa polkimet ja auto pitää muutoskatsastaa. Opetusautossa tulee olla mm. erillinen jarrupoljin opettajalle, oma sivupeili sekä auton perään kiinnitetty valkoinen kolmio. Minimimäärät opetuksessa ovat samat kuin autokouluissa mutta ylärajan määrittää vain se miten paljon aikaa riittää harjoitteluun.

Opetuslupa tilastoa

Vuonna 2010 ajo-opetuslupaa käytettiin noin 9500 ajokortin hankinnassa. 2009 vastaava luku oli noin 7700 ja vuonna 2011 lupamäärä läheni jo 10 000. Talouden kiristyessä opetusluvan suosio nousee koska ajo-opetusluvalla ajokortin hankkiminen on autokoulua edullisempaa. Nähtäväksi jää miten vuonna 2013 tullut ajokorttiuudistus vaikuttaa opetuslupalaisten määrään.

Ajo-opetusluvassa muutoksia

Ajo-opetusluvan hankkiminen muuttuu 1.1.2014. Pakolliset autokoulussa käytävät tunnit poistuvat joka laskee huomattavasti opetusluvan kustannuksia. Lue lisää miten opetuslupa uudistuu