Sivustolle rekisteröityminen on suljettu sivuston teknisen alustan päivityksen ajaksi. Lue lisää

Poliisille tarvittavat asiakirjat lupaa hakiessa

Olisin kysynyt luvan hakeneilta, kun itse olen kahdenlaiseen tietoon törmännyt.. Pitääkö opetuslupaa hakiessa olla todistus auton muutoskatsastuksesta? Eli aika luvan hakuun jo tilattu, mutta auto vielä vaiheessa.. Miten on, voinko huoletta mennä lupien hakuun, vaikka autoa ei ole vielä katsastettu?

Poliisi on ottanut käytännön, lain kirjaimesta poiketen, että opetuslupaan merkitään opetuskäyttöön katsastettu ajoneuvo. Siispä nähdäkseni pitää olla muutoskatsastetun auton paperit mukana. Ei lähde opetuslupa-anomus ennemmin eteenpäin...

Poliisin lupapalveluun soitin ja kysyin asiaa, ja sanoivat, että auton ei tarvitse olla muutoskatsastettu lupaa hakiessa ja saman sanoi katsastuskonttorin mies.. No ylihuomenna tuo selviää..

Pitäis ryhtyä kouluttamaan teitä opetuslupaopettajia TALKOILLA niin että autokouluyrittäjiiä vituttais kympillä

Tosin lupahakemukseen tuli tulevan opetusauton tiedot, koska hakemukseen laitetaan 1.n auton tiedot. Jolloin virkailija sanoikin, että katsastus on näköjään vielä tekemättä, mutta ei haittaa hakutilanteessa.

Ja lisäystä eiliseen. Tänään soitti lupapalvelusta, että lupa lähtee postiin heti kun auton katsastus on suoritettu. Eli kannattaakin olla auto kuosissa ennen luvan hakemista.

Luvanko saa nykyään postitse? Hyvä juttu, kun ennen oli niiiin tarkkaa, että on opettajan omakätinen allekirjoitus varmasti paperissa ennen sen luovuttamista. Onneksi nyt on tuostakin byrokratiasta luovuttu...

Kaarinan poliisilaitokselta ei hellinnyt A1 opetuslupaa 15.9.2014, koska opetusajoneuvon rekisterinumero puuttui. Valmistenumero oli tiedossa, mutta pyörä oli rekisteröimättä luvanhakuhetkellä. Moottoripyörä sinänsähän ei vaadi mitään muutosta opetusta varten, joten kaikki ns. lailliset kevarit täyttävät opetus-ajoneuvon vaatimukset. Jostain syystä rekisterinumero kuitenkin vaadittiin luvan myöntämistä varten. Inttttternetistä en ole löytänyt tietoa, jossa mainittaisiin opetusajoneuvon yksilöimisen pakollisuudesta A1 opetuslupaa varten vuoden 2014 sääntöjen mukaan. (Sorry, jos offtopic - näistä pyöräilyopetuksista niukemmin tietoa, niin päätin jakaa tässä)

Ovat näemmä ottaneet poliisin lupakanslioissa käytännön, että jokin opetuskäyttöön soveltuva ajoneuvo pitää olla esittää ennen opetusluvan saamista. Itsellä tuli kiire keväällä rekisteröidä kevari juuri vastaavassa tilanteessa, jotta asia saatiin eteenpäin. Hassua, koska laki ei tosiaan vaadi yksilöintiä tiettyyn ajoneuvoon enää. Näin kuitenkin toimivat kaikkien opetusajoneuvojen kohdalla, pitää olla esittää rekisteröity ajoneuvo opetukseen.

Perusteluksi (A1) opetusajoneuvon rekisteritunnuksen vaatimiselle kerrottiin poliisilaitoksella Trafin järjestelmä vaatii rekisterinumeron. Ilman sitä ei lupaa saa tulostettua. Tuo osa tietojärjestelmässä on varmaan jotain historiallista perua, jota ei vielä ole muutettu nykyaikaan. Jaksan huomautella asiasta, koska myös opetusluvassa on nyt juuri tuo yksi ja ainoa ajoneuvo eriteltynä. Omasta mielestäni tuolla rajoituksella ei liikenneturvallisuutta ja hyvien kuljettajien koulutusta edistetä Kuljettajakoulutuksessa turvallisuus on teema numero yksi. Oppimisessa pitäisi kannustaa käyttämään monipuolisesti erilaisia laitteita, joten A-kuljettajien kokemuspohja hyvinkin erityylisten laitteiden (custom, kyykky, enska yms) hallintaan kohenisi. Erilaiset pyörätyypit käyttäytyvät erilailla - myös ääritilanteissa, joita olisi syytä harjoitella kontrolloidusti. Moottoripyöräilyssä nimittäin laitteen tekninen hallinta on turvallisuudenkin kannalta selvästi merkittävämpi kuin autolla ajamisessa. Tulipa tästä paasaavaa :) Noh, pieni asia tämä on tässä maailmassa, mutta kiva kuitenkin jos korjataan pian paremmalle tolalle. Toivottavasti Trafi pistää tietojärjestelmänsä ajan tasalle - parantamaan turvallisuutta.

TRAFIn opetuslupasuunnitelmassa lukee selkeästi ettei opetusauton rekisterinumeroa kirjata lupahakemukseen. Kannattaisiko olla yhteydessä TRAFIin ja vaatia ohjeistamaan poliisin toimintaa.