Sivustolle rekisteröityminen on suljettu sivuston teknisen alustan päivityksen ajaksi. Lue lisää

Nyt kannattaa hankkia opetuslupa...

Kun sen saa vielä ennen vuoden vaihdetta helpommalla teoriakokeella. 1.1.2014 teoriakoe näköjään vaikeutuu.

Kävin pari päivää sitten opetuslupateoriakokeessa. Juuri yllä mainitun asian vuoksi. Nyt on opetusluvan hakemisoikeus taas kolme vuotta voimassa!

Kaverin vaimolle ajatin opetusluvalla B-kortin ja hintaa jäi kaikkineen 549,38 €

Kuulostaa realistiselta. Toki harrastus maksaa aina, mutta tästä harrastuksesta on todellista hyötyäkin :-) Kannustan kokeilemaan!

Eilen tuli tehtyä B opetusluvan teoriakoe kun pääsi vielä vanhoilla säännöillä ja ne tuli jo opeteltua syksyllä (kokeessa 0 virhettä). A1 ja AM120 kortit olen opettanut opetusluvalla. B kortissa täytyy muistaa hakea opetuslupa ensin kaverin lapselle kun omissa ei tuo uusi sääntö 3 lupaa / 3 vuotta hirtä kiinni. Hyvä jos tuo mopon / mootoripyörän katsastus opetuskäyttöön poistui. Se oli aivan törkeää rahastusta samoin kun 120 € hintainen turvallisuus tunti jota sai odottaa 2 kk että joku autokoulu suostui pitämään.

Olen nyt hieman "ulalla" opetusluvan muutoksen tarkasta ajankohdasta. Ihmiset ja nettisivustot laittavat tarkkoja päivämääriä. Itse kyselin tällä päivämäärällä asiaa katsastuskonttorilta, Poliisilta, liikenneministeriöstä ja lopuksi valtioministeriöstä. Kukaan ei osannut sanoa päivämäärää. Esim. Poliisilaitoksella sanottiin että heillä ei ole mitään tietoa muutoksesta ja jos haen opetuslupaa nyt niin on voimassa tämä "kallis opetuslupa". Näin ollen en uskaltanut hakea vielä lupaa.

Ennen lain voimaantuloa myönnetty lupa oikeuttaa lain voimaantulon jälkeen opetuksen käynnistämiseen ilman autokouluopetusta ja opettaja voi antaa tutkintoon pääsyn edellyttämän opetuksen. Edellä suora lainaus vastauksena kysymykseeni liikenne- ja viestintäministeriöstä marraskuun lopulta. Hallitusneuvos suomensi asian noin, kun epäilin sisälukutaitoani. Siis vielä kerran: 1.1.2014 voimaan tulevaa lakia sovelletaan taannehtivasti siten, että kaiken perusvaiheen opetuksen saa antaa opetuslupaopettaja, riippumatta siitä koska opetuslupa on myönnetty. Poliisin lupakanslia ja katsastuskonttorit ovat yleensä viimeisenä tietoisia siitä miten asioita sovelletaan... Ohjeistukset kun tuppaavat jäädä monesti viime tippaan.

Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2014 tiesi poliisi sitä tai ei. Ja se tarkoittaa sitä että autokoulutunnit poistuvat opetusluvan perusvaiheesta. Lisäksi kuten edellä mainittiin, niin laki tulee voimaan taannehtivasti. Eli jos sinulla on jo hankittu opetuslupa edellisenä vuonna, menee se jatkossa uusilla säädöksillä. Se että virastot tai viranomaiset eivtä tiedä johtuu siitä että isoissa organisaatioissa kestää aina se että joku nakittaa homman jollekin ja joku toinen nakittaa homman eteenpäin kunnes joku sitten laittaa johonkin talon sisäiseen intranettiin tiedon jota ei kukaan lue. Sitten 1.1.2014 jaetaan jokaiselle jotkut monisteet että toimikaa näin ja sitten työntekijät on ihmeissään "miksi ei tiedoteta aikaisemmin" jne. Itse sain kuulla isossa yrityksessä ollessani teksti tv:stä että meidän koko osasto on myyty toiselle yritykselle. näin se tieto siis liikkuu isossa organisaatiossa jossa on monta eri manageri ja pomokerrosta.

Pelottaa mennä siihen uuteen opettajan kokeeseen? Onko se kovin paljon vaikeampi? Onko vielä kukaan käynyt siinä?

Uuteen kokeeseen on vain lisätty 10 kysymystä, joten se ei ole juurikaan vaikeutunut. Trafin tieliikennejohtaja Mynttinen trafin sivuilla todella toivoi opetuslupien lisääntyvän, koska trafi on tutkimuksissaan todennut, ettei liikenteen opettaminen vaadi mitään ammattilaisia ja opetuslupaopettaminen on parempaa kuin autokoulujen antama. Rohkeasi vain kokeeseen.

Itse olen sitä mieltä jos opettaja ei läpäise teoriakysymyksiä vaikka niitä lisätään niin parempi ehkä jättää se auto pihalle vaan seisomaan

Mutta totuus on se että teoriakokeessa kysellään sellaista nippelitietoutta jota ei jokainen hyväkään kuski tiedä. Eli kyllä teoriakokeeseen kannattaa valmistautua. Ja sitäpaitsi tällä planeetalla on useita satoja muita maita joissa ajokortin saa kymmenen kertaa helpommalla kuin Suomessa. Silti me emme ole liikenneturvallisuudessa se turvallisin maa.

Tänään kävin teoriakokeessa, läpi meni. Ainoastaan kuvatehtävissä tuli kaksi virhettä, sanalliset meni virheittä. Lueskelin Trafin ohjeen "B-luokan opetuslupaopetus, opetussuunnitelma ja opetuksen toteuttaminen", pikaoppaan sanallisesta kokeesta selviämiseen, harjoittelin tehtäviä netissä. Perusasiat opettelemalla ja maalaisjärjellä pärjää.

Tässä tutustun mahdollisuuteen opettaa omat lapsukaiset ja kyselisin kustannuksista. Joku mainitsi et "Kaverin vaimolle ajatin opetusluvalla B-kortin ja hintaa jäi kaikkineen 549,38 €". Onko tuossa siis ajopolkimet, muutoskatsastus, opetuslupateoriat, opetuslupa, ajokorttilupa sekä inssi? Hinnat joita selvittelin jo: - ajopolkimet 50-150e käytettynä - muutoskatsastus - opetuslupateoriat - opetuslupa 30e - ajokorttilupa - inssi Jäikö jotain olennaista huomaamatta?

Hinnat tältä vuodelta, itsellä kolmio, oppikirja sekä poljin aikaisemmilta vuosilta ja itse asennettuna: - ajopolkimet 50-150e käytettynä - lisäpeili 17€ - muutoskatsastus 30€ - opetuslupateoriakoe 28€ - opetuslupa 30e - ajokorttilupa 51€ - oppilaan teoriakoe 28€ - inssi+ajokorttimaksut 59€+12€+12€ - ajoharjoittelurata 85€ - teoriakokeen harjoitteluohjelma 5€ = 457€ +-50€ Tässä käsittääkseni pakolliset menot tällä hetkellä ykkösvaihetta koskien. Polttoainetta, omaa aikaa ja auton kulumista ei ole laskettu. Kakkos- ja kolmosvaihe pitää suorittaa autokoulussa, niistä lisää kuluja reilut 500€.

"- ajoharjoittelurata 85€" Missä tämä rata mahtaa sijaita? Vantaa ja Vihti ovat saman yrityksen alla ja tunnin hinta on 142 Euroa eli aikalailla suurempi. Onko tietoa jos pk-seudulla olisi edukkaampia vaihtoehtoja?

Mukana kaikki kulut ajoneuvon osalta (ml. vakuutukset ja arvonaleneminen) sekä viranomaiskulut. Talkootyönä hoidin opetuksen (häälahjaksi voi antaa muutakin kuin Hackmannin kattiloita : D ) ja oppilas suoritti tutkinnot kirkkaasti autokoulujen keskiarvoa paremmin. Ajotunteja ajettiin +5 minimin päälle. Teoriakokeessa yhteensä 3 virhettä, ajotutkinnossa 1H+1V. Ja sekin " V " oli tutkarin pakko laittaa ihan vaan minun kiusaksi "myöhäisestä vilkun käytöstä". Eli opetusluvalla voi tehdä laadukasta jälkeä. Tein perusvaiheen kustannuksista tarkan laskelman.

Opettajan teoriakokeeseen tuli myös meille wanhoille jatkoaikaa eli kun omani suoritin syksyllä 2012 niin mullekin tuli nyt vuosi lisää tuon voimassaoloon. Tänään kävin Lohjalla nuoremman pojan kanssa hakemassa luvat ja ne sai samalla käynnillä käteen. Sen sijaan opetusajoneuvosta tuntuu olevan kentällä eri tulkintoja,,, Hei ! Tuntuu B-ajokortin opetuslupaa koskevat asiat ja lain tulkinnat olevan kentällä edelleen levällään. Vuoden 2014 alussahan lakia taas viilattiin ja palattiin vanhaan käytäntöön, jossa oppilaalle ja opettajalle ei ole pakollisia autokoulutunteja. Voimassa oleva opettajan teoriakoe sai vuoden jatkoaikaa eli on nykyisellään voimassa kolme vuotta. Sen sijaan opetusajoneuvosta on poliiseilla eri puolilla maata eri käsitys. Sompsa Oy:n opetuslupamateriaaleissa on poliisilta 17.1.2014 saatu maininta, että opetusajossa saa käyttää kaikkia opetusajoneuvoksi katsastettuja autoja eli opetuslupaa EI enää merkittäisi vanhaan malliin jonkin tietyn auton rekisterinumeroa, vaan poliisi valvoisi normaalin liikennevalvonnan yhteydessä sitä, että opetusajossa käytetään asianmukaisesti opetuskäyttöön rekisteröityä ajoneuvoa ja näin ajokokemusta olisi mahdollista hankkia useilla erityyppisillä opetuskäyttöön katsastetuilla autoilla. Sen sijaan Espoon pääpoliisiasemalla ja samoin Lohjalla ollaan sitä mieltä, että opetuslupaan merkitään jokin määrätty ajoneuvo. Rapsahtaako siis sakot, jos opetusta tehdäänkin jollakin muulla asianmukaisesti katsastetulla opetusajoneuvolla. Mitä sanoo laki ja kuka sitä osaa tässä asiassa oikein tulkita ?

Laki sanoo yksiselitteisesti, että kaikkia opetusautoksi katsastettuja ajoneuvoja saa opetuksessa käyttää. Jos poliisin lupakansliaan ei vielä tieto ole kulkeutunut ja käyttävät vanhoja lomakkeita opetuslupaa myöntäessään, niin sen mukaan pitää sitten mennä. Ei yksittäinen konstaapeli voi tien päällä tietää/muuttaa päätöstä. En kyllä ole koskaan kuullut, että opetusajossa olisi tehty tuttavuuttta virkavallan kanssa. Onko?

mulla on edelleen kanssa voimassa teoriakoe, ja auton muutos katsastus toukokuulle 2014. haen nyt toiselle lapseni vuoksiitselleni lupia taas, vissiin pitää katsastaa taas auto toukokuulla polkimen vuoksi?tarfin mukaan pitäisi poliisi laitoksella näkyä nuo voimassa olevat teoria+autonmuutos katsastus, maksanko siis taas opetusluvan hinnan sen 30e? ja lapseni ajokorttilupa,ja mitä muuta?

Itselle tulee sama tilanne reilun vuoden päästä: lapsi täyttää 18v toukokuussa kun jarrupolkimen katsastus vanhenee edellisen vuoden lopulla. Voisin hakea opetusluvan ennen katsastuksen voimassaolon päättymistä, mutta pääsen halvemmalla kun katsastan polkimen uudestaan ja haen luvat vasta sitten... Kyllä opetusajoneuvohyväksyntä pitää olla voimassa ajokokeeseenkin mennessä. Voisi tulla muuten hankaluuksia...

Tällä sivulla on virheellisesti että terv.todistus max 6 kk vanha, todellisuudessa 5 vuotta.

Ajokorttilupa maksoi 60€, kun tuolla aiemmin on esitetty muuta hintaa. Perusvaihe on tullut maksamaan ilman bensakuluja 379 €. Jarrupoljin tehtiin ja asennettiin itse. Nyt pitäisi kilpailuttaa autokoulut seuraavia vaiheita varten. Meiltä on kuitenkin useampi nuori menossa samaan autokouluun.

kulkee nimellä oppimispäiväkirja, trafin sivuilla tämäkin