Teoriakoe vaikeutuu 1.7.2018 jälkeen Lue lisää muista uudistuksista

Ajokortti opetusluvalla

Näiltä sivuilta löydät tietoa miten hankitaan ajokortti opetusluvalla. Opetuslupaopetuksen voi antaa kuka tahansa joka täyttää opettajalle asetetut vaatimukset. Liikennerikkomusten tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi opetuslupa voi jäädä saamatta. Opetusluvan myöntää Trafi.

Opetusluvalla ajokortin suorittaminen voi säästää useita satoja euroja. Katso tarkempi opetuslupa hinta -taulukko. Syventävä vaihe ja harjoitteluvaihe tulee suorittaa aina autokoulussa. 

Miten opetuslupa hankitaan?

Ennen opetusluvan hakemista, sinun tulee suorittaa opettajan teoriakoe ja muutoskatsastaa opetusajoneuvo (B-luokka). Kun olet läpäissyt teoriakokeen, voit jättää opetuslupahakemuksen Ajovarman palvelupisteelle.

Trafi myöntää opetusluvan jos:

  • Opetusluvan hakijalla ei ole liikennerikkomuksia tai muita henkilökohtaisia ominaisuuksia jotka voivat olla esteenä  luvan saamiseksi. 
  • B-luokan opetuslupa voidaan myöntää vasta kun oppilas on täyttänyt 17 vuotta (mopokortissa 14,5 vuotta). Opetusta ei voi aloittaa ennen opetusluvan myöntämistä.
  • B-luokan ajokorttia varten opetusluvan hakijan vähimmäisikä on 25 vuotta. AM-luokan opetuslupaopettajan vähimmäisikä on 21 vuotta.

Opettajan ja oppilaan teoriakoetta varten kannattaa harjoitella netissä opetuslupa teoriakoe -harjoittelun avulla.

Opetusluvan säännöt

  • B-luokan opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja kaksi opetettavaa, jos opettaja(t) ovat opetettavien vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia.
  • Jos opetuslupa myönnetään kahdelle henkilölle, toinen heistä on nimettävä vastuulliseksi opettajaksi. Vastuullinen opettaja vastaa opetuksen asianmukaisesta antamisesta.
  • Ellei opettaja ole opetettavan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana
  • Perusvaiheen opetuslupa on voimassa enintään kaksi vuotta ja se koskee ainoastaan perusvaiheen kuljettajaopetusta. Opetuslupa on pidettävä aina opetusajossa mukana.

Opetuslupa hinta

Ajokortti tulee huomattavasti halvemmaksi opetusluvalla hankittuna. Opetuslupaan liittyviä maksuja ovat mm. opettajan opetuslupa, oppilaan ajokorttilupa jne. Katso mistä muusta opetusluvan hinta koostuu.

Opetuslupaopettamisen vaiheet

Katso tästä yksityiskohtaisemmat vaiheet miten saat opetusluvan sekä voit aloittaa opettamisen.

Uusimmat tapahtumat

Kommentoi