Sivustolle rekisteröityminen on suljettu sivuston teknisen alustan päivityksen ajaksi. Lue lisää

Ajokortti opetusluvalla

Näiltä sivuilta löydät tietoa miten hankitaan ajokortti opetusluvalla. Opetuslupaopetuksen voi antaa kuka tahansa joka täyttää opettajalle asetetut vaatimukset. Liikennerikkomusten tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi opetuslupa voi jäädä saamatta. Opetusluvan myöntää Trafi.

Opetusluvalla ajokortin suorittaminen voi säästää useita satoja euroja. Katso tarkempi opetuslupa hinta -taulukko.  

Miten opetuslupa hankitaan?

Jätä opetuslupahakemus Ajovarman palvelupisteelle. Henkilöauton opetuslupa voidaan myöntää kun oppilas on täyttänyt 16 vuotta. 

Trafi myöntää opetusluvan jos:

  • Opetusluvan hakijalla ei ole liikennerikkomuksia tai muita henkilökohtaisia ominaisuuksia jotka voivat olla esteenä  luvan saamiseksi. 
  • B-luokan opetuslupa voidaan myöntää vasta kun oppilas on täyttänyt 16 vuotta (mopokortissa 14,5 vuotta). Opetusta ei voi aloittaa ennen opetusluvan myöntämistä.
  • B-luokan ajokorttia varten opetusluvan hakijan vähimmäisikä on 25 vuotta (kortti vähintään 5 vuotta). AM-luokan opetuslupaopettajan vähimmäisikä on 21 vuotta. 
  • Henkilöauton opetusluvan voimassaoloaika on 3 vuotta. 

Oppilaan teoriakoetta varten kannattaa harjoitella netissä Teoriakoeharjoittelun avulla.

Opetusluvan säännöt

  • B-luokan opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja kaksi opetettavaa, jos opettaja(t) ovat opetettavien vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia.
  • Jos opetuslupa myönnetään kahdelle henkilölle, toinen heistä on nimettävä vastuulliseksi opettajaksi. Vastuullinen opettaja vastaa opetuksen asianmukaisesta antamisesta.
  • Ellei opettaja ole opetettavan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana
  • Opetuslupa on voimassa enintään kolme vuotta. Opetuslupa on pidettävä aina opetusajossa mukana.

Opetusluvan hinta

Ajokortti tulee huomattavasti halvemmaksi opetusluvalla hankittuna. Opetuslupaan liittyviä maksuja ovat mm. opettajan opetuslupa, oppilaan ajokorttilupa jne. Katso mistä muusta opetusluvan hinta koostuu.

Opetuslupaopettamisen vaiheet

Katso tästä yksityiskohtaisemmat vaiheet miten saat opetusluvan sekä voit aloittaa opettamisen.

Uusimmat tapahtumat

Kommentoi