Sivustolle rekisteröityminen on suljettu sivuston teknisen alustan päivityksen ajaksi. Lue lisää

Mopokortti opetusluvalla

Mopokortti on mahdollista hankkia myös opetusluvalla. 

Mopokorttia opetusluvalla ajavan tulee suorittaa oppilaan teoriakoe sekä pakolliset tunnit autokoulussa. 
Tablet -laitteella tehtävä teoriakoe sisältää monivalintatehtäviä sekä liikennetilannetehtäviä
Harjoittele mopokortin teoriakoetta hyvissä ajoin ja varaa sen jälkeen aika tutkinnon vastaanottajalle (Ajovarma OY).
Opetusluvan oppilaan teoriakoetta voit harjoitella esimerkiksi täällä: www.e-koulu.com tai www.ajokoe.fi

(Opettajan teoriakoe poistui 2018)

Opetuslupaa hakevalla on pitänyt olla opetettavan luokan ajokortti vähintään 5 vuotta. Henkilöautokortti oikeuttaa opettamaan myös mopolla ajoa. 

 

Mopokortin hinta opetusluvalla koostuu:

 • Oppilaan ajokorttilupa
 • Opettajan opetuslupa
 • Pakolliset tunnit autokoulussa.
 • Ajokorttimaksu
 • Ajokorttiin valokuva
 • Kuljettajatutkinnon teoria- ja käsittelykoe tai ajokoe (nelipyöräisellä mopoautolla)

 

Mopokortti - oppilaan teoriakoe

Oppilaan teoriakoe sisältää:

 • Nelipyörä (AM 121) 
  • Liikennetilannetehtäviä
  • Sanallisia monivalintatehtäviä

Kaksipyöräinen mopo (AM 120)

 • Liikennetilannetehtäviä
 • Sanallisia monivalintatehtäviä

 

11 kommenttia

Hei! Jos mopokortin ajattaa opetusluvalla, pitääkö opettajan erikseen käydä veikkaamassa mopokortin teoriakoe vaikka opettajalla olisi voimassa B-ajokortin teoriakoe?

Juuri kysyin asiaa Ajovarmalta ja kyllä se teoriakoe pitää käydä tekemässä. Kysymykset on kuitenkin erilaisia eli koskee eritysesti mopoa ja sen opetusta.

Saako opetusluvan jos ei ole mopo- tai moottoripyörä korttia mutta on b-luokan autokortti. Eli riittääkö b luokan ajokortti opetusluvan saamiseen

"Juuri kysyin asiaa Ajovarmalta ja kyllä se teoriakoe pitää käydä tekemässä. " Olet saanut Ajovarmalta väärää tietoa. Kysyin tätä asiaa suoraan Trafilta. Jos opetuslupaopettajalla on voimassa oleva B-luokan opetuslupa, niin mitään estettä ei ole liittää siihen myös mopokortin opetuslupaa. Jos ajokortti on hankittu aikana, jolloin sillä sai ajaa myös moottoripyörää (nyk. A-kortti) niin myös sen puolesta asia on kunnossa. Finlexissä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110386#Pidp4529600 ei ole tästä myöskään mitään mainintaa, joten Ajovarma ei voi keksiä tähän mitään omia säädöksiä. B-kortin teoriakoe on kuitenkin vielä selvästi vaativampi kuin mopokortin vastaava, joten senkään puolesta ei pitäisi olla tarvetta mennä kirjallisiin uudestaan.

Tuon "Mopokortin opetusluvan hinta koostuu" otsikon alla ei mainita lainakaan opetuspolkimen hankintaa ja asennusta. Onko niin, että sitä ei mopoautoille vaadita?

"Olet saanut Ajovarmalta väärää tietoa. Kysyin tätä asiaa suoraan Trafilta. Jos opetuslupaopettajalla on voimassa oleva B-luokan opetuslupa, niin mitään estettä ei ole liittää siihen myös mopokortin opetuslupaa. Jos ajokortti on hankittu aikana, jolloin sillä sai ajaa myös moottoripyörää (nyk. A-kortti) niin myös sen puolesta asia on kunnossa." Minäkin soitin Trafille ja kysyin asiaa. Minulla on aikoinaan hankittu AB E ajokortti ja nyt voimassaoleva B luokan opetuslupa. Trafin mukaan B opetuslupa ei käy enkä edes voi saada mopokortin opetuslupaa ennen kuin itse olen suorittanut tämän A tutkinnon (tai AM)?? Voiko tämä oikeasti olla näin?

Milloin saa lähteä ajamaan jos vanhempi opettaa ja teoriakoe suoritettu mutta täyttää vasta marraskuussa 15?

opettaja on 90-luvulla syntynyt joten silloin ei varsinaisia mopokortteja ollut joten tarvitseeko opettajan itse suorittaa tässä tilanteessa mopokortti

Pitää, on kuulemma luokkakohtainen tuo opetusluvan teoriakoe. Kävin molemmissa... Aika lailla samat kysymykset ... Rahastusta joo