Sivustolle rekisteröityminen on suljettu sivuston teknisen alustan päivityksen ajaksi. Lue lisää

Opetusluvan hinta

1.7.2018 jälkeen tulleet muutokset vaikuttavat opetusluvalla opettamisen hintaa. 

Ajokorttilakiuudistuksen myötä opetusluvalla opettaminen muuttuu:

  • Kaikissa korttiluokissa 4 tunnin pakollinen teoriakoulutus liikenteen perusteista jota ei voi antaa opetusluvalla
  • Riskikoulutus 8 tuntia

Tiesithän että opetusluvalla voit opettaa myös perheen ulkopuolisia jotka eivät ole lähisukulaisia. Nykyisten säännöksien mukaan voit opettaa 3 perheen ulkopuolista kolmen vuoden sisällä. Jos haluat säästää ajokortin hankkimisen kuluissa ja päästä ehkä jopa plussan puolelle, kysele mahdollisia lisäopetettavia tuttavilta tai jätä opettajan ilmoitus rekisteröitymällä opetuslupa.net -sivustolle.

Ajokortin hankkiminen opetusluvalla tulee edullisemmaksi. Opetusluvan hintaan liittyy useita eri kuluja, (taulukko poistettu)

Mistä opetusluvan hinta koostuu?

Ohessa taulukko johon on listattu opetusluvan keskimääräisiä kuluja ja vertailu autokouluopetukseen.

Kulu

EUR

Kulut tutkintomaksuista  
Ajokorttilupahakemus (ensimmäisen ajokortin hankkiminen) 40,00
Lääkärintodistus 0-50,00
Kuvat ajokorttiin 15,00
Ajokoe ja teoriakoe 65,00 + 31,00
   
Yhteensä 151,00 - 201,00
Opetusluvan muut kulut  

Opetuslupahakemus

30,00
   
Tarvikkeet (esim. jarrupoljin) 130,00
Jarrupolkimen asennus 200,00
   
   
Polttoaine 100 *
   

Kaikki opetusluvan perusvaiheen kulut yhteensä

661,00 EUR

   

 

Taulukossa olevat hinnat ovat arvioita

* Polttoainekuluissa on huomioitu se että perheessä opetettava saa ajaa myös yhteisiä reissuja esim. kauppaan tai mökille jotka muutenkin ajettaisiin.

 

 

22 kommenttia

Jossulle lisää: meillä polttoainekuluja yli 500 eur. Ajamista kunnolla, ei minimivaatimusta.

Ehkä kuitenkin nuo bensakulut yleensä voi unohtaa, koska tuleehan niitä välttämättömiäkin ajoja muutenkin joihin opetuksen voi yhdistää.

Ei oikein voi laskea kaikkia polttoaine kuluja opetukseen kuuluviksi, meillä ainakin tehdään kauppareissut ym. muut ajot, joita muutenkin tulisi päivittäin.

Paljonko pensa kulut suurinpiirtein olisivat, jos autoa käyttää ainoastaan opetukseen?

30*8l=240 l polttoainetta. Itse opetin 3 lastani. Ajoivat puoli vuotta lähes kaikki perheen ajot 22000km/v. Erillisiä ajoja ei ollut kuin pari tuntia. Olihan se vaikeaa istua autossa vaimonkin kauppareissut, vaan ajotaito kyllä tenavilla kehittyi . Oli kaikkea keliä ja hirviä ja poroja jäniksistä puhumattakaan. Kokivat lähes kaikki mahdolliset tilanteet. Pidän parempana kuin autokoulua.

Omat kokemukset opetuslupaopetuksesta (2 kpl) ovat hyvät, ensinnäkin tuli päivitettyä omat 25 vuotta vanhat tiedot perusteellisesti, omaan ajotapaan ja asenteisiin tuli muutoksia joutuessani toimimaan opettajana. Teoriaopetuspakettiin tehtiin oppilaiden kanssa "opetussuunnitelma" joka vedettiin läpi suunnitelman mukaan. Ajo-opetustunteja tuli 100-150/oppilas joka on huomattavasti enemmän kuin autokoulussa. Suurin osa ajoista oli ns. hyötyajoja joten polttoainekustannukset eivät ole merkittävä osa. Lisäksi sosiaalinen puoli, vähän alle 18-vuotias alkaa jo pikkuhiljaa ottamaan etäisyyttä vanhempiinsa ja nyt saatiin kahden kesken istua tuntitolkulla autolla ja jutella muutakin aivan kuten normaali ajotapahtumassakin seurustellaan muiden matkustajien kanssa. Omat syyt miksi lähdin opettamaan opetusluvalla perustuivat edellämainittuihin asioihin.

...neuroottinen pikkumaisuuteni "enää"-sanaa kohtaan, mutta siinä ei kuulu olla n-kirjainta lopussa.

Mites sitten teoria tunnit? Tarviiko niitä suorittaa kun ei ole laskettu taulukkoon...

Teoriat menee opetussuunnitelman mukaan kotona silloin kuin aikaa on. Ei se ainakaan meillä mitään maksanut, mutta toki ottaa oman aikansa. Omatoimisesti nettiharjoitteluiden avulla, niistä on hyötyä. Autokoulun hinnassahan teoriat on jo mukana.

Ensimmäisiä kuluja ei voi laskea, koska ne tulee jokatapauksessa maksaa autokoulussakin. Polttoainettahan ei kulu laisinkaan koska opetettavahan ajaa niitä ajoja joita muutenkin autolla ajettaisiin. Ajoharjoitteluradalla ei kannata käydä, se järjestyy ilmaiseksi talvella kunhan lupa haetaan ajoissa, kuten myös se pimeässä ajaminen. Opettaa lastensa lisäksi kolme lasten kaveria, niin johan pääsee vielä tienaamaankin. 300-400 voi rohkeasti pyytää opetuksesta, jolloin opetuksesta saa reippaan tonnin joka selvästi kattaa kaikki kulut. Huomioikaa myös että opetusluvalla opetettaessa ei ole turhia teoriatunteja yms. joutavuuksia. Tutkintoon pääsee kunhan E100 lomake on täytetty oikeen, loput nuoret osaa hakea netistä jos ei muuten kokeita läpäse. Eli järkevä opetuslupa opettaja tienaa noin tonnin puhdasta rahaa!!!

jyrkillä erittäin hyvät pointit tuossa yllä - ja saavat minunkin harkitsemaan juuri samaa menettelyä. Teinin kanssa kun ei tule tuota kanssakäymistä ainakaan liikaa joten ihan hyvä jos jossain asiassa isä nähdään vielä "tarpeellisena kaverina".

Olemme tyttären kanssa aloittelemassa ajo-opetusta (B-kortti) opetusluvalla ja oman selvitykseni mukaan tuo 1800€ sisältää vain autokoulun ajo- ja teoriatunnit. Sen päälle tulee kaikki em. viranomaismaksut, joten opetusluvalla säästö on suurempi kun edellä mainittu. Autokoulujen hinnoissa saattaa tietysti olla eroja mutta tuo 1800€ oli tingitty tarjous jonka sain. Olisikin mielenkiintoista kuulla miten paljon hinnat mahdollisesti vaihtelevat. Tämä hinta oli 50km Helsingistä.

Ehdottomasti kannattaa jälkikasvu opettaa liikenteeseen itse,autokoulut kyllä opettaa mukavasti hienoja fysiikan lakeja,mutta oikeasti tienpäällä tulee tilanteita joita ei edes siellä koulussa opeteta(esim.auton alle jääneen loukkaantuneen eläimen lopettaminen/hoitaminen,niin,se on totta sekin).Opetetaanko autokoulussa ,esim:öljyn tarkastus,tai auton tankkaus,tai ilmanpaineittetten tarkistus renkaista? EI.

Miksi tossa opetuslupa maksuissa lukee liukasrata maksu 100e.. eikö se tule vasta autokoulussa käytävän syventävän vaiheen aikana?

Bensiini kulut riippunevat siitä, kuinka paljon opettaja ja oppilas suorittavat ajoja opetuslupa-autolla ja myös auton kulutuksesta. Yllä oleva arvio kuluista (100e) on luultavimmin laskettu käyttäen keskimääräisesti kuluttavaa perusautoa ja minimimäärällä ajotunteja.

Perusvaiheessa tulee jo käydä liukasrata harjoituksia ajamassa yksi tunti eli 50 min. Tulisi myös olla demot auton pysähtymismatkan osituksesta ja nopeuden vaikutus jarrutusmatkaan!

Auton polkimet eivät ole liikkeen tuottamaista varten, paitsi nimenomaan "pihalla" olevien lainsäätäjien, sekä muutamien muiden mielestä? Polkuautot erikseen! Kyseessä on kuitenkin B-kortti, jonka omistaja saa luvan kuljettaa henkilö- ja pakettiautoa. Olettaen, että radalla olevan kommentoijan autossa on "sivistyneempi", ei siis polkuvaihteisto, ei ko. autolla saa opettaa Suomessa "polkuauton" b-ajokorttia. Edellä esiintuodusta johtuen ko. kommentti on täysin laillisesti paikkansa pitävä. Joudummeko siis laskemaan opetusluvan kustannuksiin käsivaihteisen auton ostosta- ja jälleenmyynnistä, sekä -kuluista aiheutuvat kustannukset nykyisen lainsäädännön puitteissa, kun puhumme totta? Kyllä. Onko b-kortin keskeinen tehtävä opettaa kytkimen polkemista, vai ajamista - siinäpä kysymys?